“Het is zalig om voor eigen publiek te kunnen spelen”

21 juli 2022

Lisa Van den Vonder & Lisa Cools op Leuven Beach 2021

Cools en Van den Vonder kijken uit naar internationaal toernooi in Leuven: “Het is zalig om voor eigen publiek te kunnen spelen”

Van 21 tot 24 juli vormt het Ladeuzeplein in Leuven het decor van een internationaal beachvolleybaltoernooi. De organisatie van Leuven Beach is in handen van volleybalclub Lizards Lubbeek-Leuven, die vooral uitkijken naar de komst van Belgisch topduo Sarah Cools en Lisa Van den Vonder.

Voor het tweede jaar op rij organiseert volleybalclub Lizards Lubbeek-Leuven een internationaal beachvolleybaltoernooi op het Ladeuzeplein in Leuven. Na een succesvolle eerste editie waren de spelers, de federatie en het stad zo enthousiast dat al snel de vraag kwam om opnieuw zo’n toernooi te organiseren. Organisator Johan Neven: “Initieel was het internationaal toernooi gepland als een eenmalig event, maar door het grote enthousiasme hebben we al snel beslist om in te gaan op de vraag om ook een tweede editie te organiseren. Wie weet wordt het wel een jaarlijkste traditie.”

Maar liefst elf Belgische teams zullen aantreden in het internationale toernooi. Zo zijn onder andere Dries Koekelkoren en Tom Van Walle, de winnaars van vorig jaar, opnieuw present. Voor de gelegenheid spelen zij respectievelijk met youngsters Kyan Vercauteren en Jelle De Hert om hen op die manier ervaring te laten opdoen op het internationale circuit. Maar uitkijken wordt het vooral naar Sarah Cools en Lisa Van den Vonder, de beste Belgische beachers van het moment.

Op het nationale circuit winnen ze op dit moment zowat alles waaraan ze meedoen, maar toch was het eerder toeval dat Cools en Van den Vonder samen begonnen te spelen. Van den Vonder: “We zaten toevallig op hetzelfde moment zonder partner, en dus zijn we samen beginnen spelen.” Toch klikt het bijzonder goed op en naast het veld, waardoor de resultaten volgen. Cools: “We hebben ook een bijzonder complementair spel. Lisa (Van den Vonder, nvdr.) is defensief super sterk, terwijl ik me aan het net al blockent beter in mijn vel voel.”

Lisa Van den Vonder & Lisa Cools op Leuven Beach 2021

Ook internationaal verdienden Cools en Van den Vonder al hun strepen. Zo eindigden ze vorig jaar derde in Leuven, en pakten ze ook al zilver in Turkije en Italië. Toch is het niet evident om internationaal te spelen. Cools: “We krijgen geen financiële steun van de federatie of de overheid. We hebben dus ook gewoon allebei een job die we moeten combineren met trainen en reizen, en hebben zelf ook sponsors moeten zoeken om dat te kunnen bekostigen. Het is niet altijd even makkelijk om dat allemaal te combineren.”

De mooie herinneringen maken echter veel goed. Vooral het zilver in Turkije is nog steeds een mooi aandenken. Van den Vonder: “Het was ons allereerste internationale toernooi. In de kwalificaties stonden we ook nog eens op de rand van de uitschakeling. Maar we wisten het nog in ons voordeel te draaien, en vanaf dan waren we vertrokken. Daar zilver halen blijft tot op vandaag een van mijn mooiste herinneringen.” Al blijft het ook een beetje bitterzoet, Cools: “We speelden in de finale een super spannende driesetter, dus we hadden ook gewoon goud kunnen pakken.”

In Leuven gaan Cools en Van den Vonder opnieuw op zoek naar eremetaal, al willen ze zichzelf geen extra druk opleggen. Van den Vonder: “Op een internationaal toernooi wordt elke fout meteen afgestraft. Je moet constant op je beste niveau spelen om te winnen. Zoals altijd willen we vooral zo goed mogelijk presteren en plezier maken. We zien daarna dan wel waar we uitkomen.” Toch zorgt spelen in Leuven voor wat extra motivatie. Cools: “Voor eigen publiek spelen is toch speciaal. Veel mensen zien die je kent, maakt het extra leuk. Dat is toch iets wat we op andere internationale toernooien vaak missen: daar is niemand waarmee je je prestaties kan delen.” Van den Vonder: “Het toernooi staat al lang met stip in onze agenda. Het maakt ons toch wel wat trots om België te kunnen vertegenwoordigen. De site in Leuven is ook echt geweldig mooi. En ook de organisatie en accommodatie is in Leuven altijd prima in orde. Dat in combinatie met alle supporters, vrienden en familie, dat maakt dat we er toch wel echt naar uitkijken.”

Het internationaal toernooi op Leuven Beach gaat door van 21 tot 24 juli op het Ladeuzeplein in Leuven. Kwalificaties worden gespeeld op donderdag 21 juli. De finales op zondag 24 juli. Inkom is altijd gratis.

Lisa Van den Vonder & Lisa Cools op Leuven Beach 2021

WIL JE LIZARD WORDEN?

MEET THE LIZARDS

Volleybalclub Lizards Lubbeek-Leuven, dat is de Tofste Sportclub van Leuven! Een topopleiding voor de jeugd, een warme clubsfeer en een gouden hart, dat is waar de Lizards elke dag voor staan. #ForzaLizards

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets meer van de events die de Lizards organiseren door je in te schrijven op onze event-nieuwsbrief! Het Blacklighttoernooi, de Horst Raid of Leuven Beach; je bent voortaan altijd als eerste op de hoogte!