Opnieuw internationaal toernooi tijdens Leuven Beach

4 maart 2024
Internationaal beachvolleybaltoernooi strijkt voor vierde keer neer in Leuven tijdens Leuven Beach
“Met Kyan Vercauteren en Joppe Van Langendonck als publiekstrekkers mogen we opnieuw dromen van Belgisch succes”

Van 9 tot 21 juli mag Leuven zich opnieuw opmaken voor een heus strand in het hartje van de stad, voor het negentiende jaar al. Ook dit jaar tovert volleybalclub Lizards Lubbeek-Leuven het Ladeuzeplein twee weken lang om tot een tropisch paradijs tijdens Leuven Beach. Het orgelpunt wordt een internationaal toernooi waaraan ook kersverse wereldkampioenen Kyan Vercauteren en Joppe Van Langendonck zullen deelnemen.

Wat ooit begon als een Belgisch weekendtoernooi aan het station van Leuven, is in 20 jaar uitgegroeid tot een zomerevent van twee weken en daarmee een vaste waarde en publiekstrekker in het zomerprogramma van de Stad Leuven. Voor de 19de editie – door corona kon er één editie niet doorgaan – trekt organisator Lizards Lubbeek-Leuven opnieuw alle registers open. Verwacht opnieuw een hele hoop beachvolleybaltoernooien op verschillende niveaus met in de weekends eerst een manche van het Belgisch kampioenschap (13 & 14 juli) en daarna een internationaal toernooi (18 – 21 juli).

Het zal zo al het vierde jaar op rij zijn dat Leuven internationale topspelers naar België trekt, iets waar veel werk en voorbereiding in kruipt. Organisator Johan Neven: “Het is elk jaar opnieuw een hele puzzel qua infrastructuur en financiën. De voorwaarden waar we aan moeten voldoen vanuit de internationale volleybalfederatie zijn dan ook niet mis. Denk maar aan de manier waarop het plein is ingedeeld, de kwaliteitsnormen voor het zand of de vereisten voor live streaming. Gelukkig kunnen we daarbij ook op onze vaste partners rekenen, waardoor we er ook dit jaar in geslaagd zijn om die puzzel succesvol te leggen.”

Joppe Van Langendonck in actie tijdens Leuven Beach 2023
Joppe Van Langendonck in actie tijdens Leuven Beach 2023

Voor de stad Leuven geldt Leuven Beach als een mooi sportief uithangbord. “Leuven Beach is met recht en reden het mooiste en beste beachvolleybaltoernooi van België, door de historische stadslocatie, de ongedwongen sfeer en de mix van recreanten en internationale topspelers. Dat Leuven Beach opnieuw een internationaal toernooi ontvangt, zet het evenement nog sterker op de kaart. Het is een extra reden om in juli naar het Ladeuzeplein af te zakken”, zegt Leuvens schepen van sport Johan Geleyns.

Ook bij Volley Vlaanderen kijken ze tevreden naar de samenwerking met Lizards Lubbeek-Leuven voor de organisatie van het internationaal toernooi. “Leuven Beach is een mooi voorbeeld van de sterke groei die beachvolleybal in België doormaakt. Ons doel is niet alleen om internationale topspelers naar ons land te brengen, maar ook om de sport lokaal te verankeren en jongeren te inspireren”, aldus Dries Koekelkoren, head of Beach Volleyball bij Volley Belgium. “We streven ernaar om meer jongeren enthousiast te maken voor beachvolleybal en moedigen clubs aan om te starten met een beachwerking. We zien Leuven Beach als een platform om een bloeiende beachcultuur te installeren en hopen dat het evenement niet alleen sportliefhebbers trekt, maar ook nieuwe generaties inspireert om deel te nemen aan deze geweldige sport. Als federatie zijn wij dan ook zeer dankbaar dat de club Lizards Lubbeek-Leuven dit internationale toernooi organiseert. We hebben veel respect voor de tijd en energie die het team vrijwillig in dit evenement steekt, en ik wil hen dan ook graag bedanken voor hun jarenlange toewijding en inzet.”

Thuiswedstrijd voor wereldkampioenen
Kyan Vercauteren in actie tijdens Leuven Beach 2023
Kyan Vercauteren in actie tijdens Leuven Beach 2023

Dit jaar kan Leuven Beach ook uitpakken met de kersverse wereldkampioenen beachvolleybal op hun affiche. Kyan Vercauteren (19 jaar) en Joppe Van Langendonck (21 jaar) pakten onlangs namelijk goud op het WK Beachvolleybal voor -21-jarigen. En zij bevestigden hun deelname in Leuven al. Neven: “Na het succes van Dries Koekelkoren en Tom van Walle (goud in 2021) en Sarah Cools en Lisa Van de Vonder (brons in 2021) kunnen we nu opnieuw dromen van Belgisch succes. Door een toernooi in België te organiseren verzekeren we onze Belgische beachvolleyballers ook dat ze mee kunnen doen in andere internationale toernooien. Dat we op die manier de ontwikkeling van het beachvolleybal in België ondersteunen is voor ons ook een belangrijke drijfveer.”

Vercauteren en Van Langendonck kijken zelf in elk geval uit naar het toernooi in Leuven. “Voor eigen publiek spelen is altijd speciaal. We hopen dan ook dat er veel volk afzakt naar het Ladeuzeplein om voor de Belgen te komen supporteren.”

Het volledige programma van Leuven Beach wordt later bekendgemaakt.

WIL JE LIZARD WORDEN?

MEET THE LIZARDS

Volleybalclub Lizards Lubbeek-Leuven, dat is de Tofste Sportclub van Leuven! Een topopleiding voor de jeugd, een warme clubsfeer en een gouden hart, dat is waar de Lizards elke dag voor staan. #ForzaLizards

BLIJF OP DE HOOGTE

Mis niets meer van de events die de Lizards organiseren door je in te schrijven op onze event-nieuwsbrief! Het Blacklighttoernooi, de Horst Raid of Leuven Beach; je bent voortaan altijd als eerste op de hoogte!